euinside

Cause and Effect in European Politics and Law

България да подкрепи членството на Исландия в ЕС

Аделина Марини, May 19, 2009

Бившият външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси разкритикува настоящия кабинет, че не е изразил досега позицията си относно предстоящото кандидатиране на Исландия за членство в ЕС. В статия за вестник "Труд" бившият ни първи дипломат, бивш кандидат за генерален секретар на НАТО, а сега и последен в листата на НДСВ за Европейския парламент обяснява, че за първи път на България ще се наложи да подкрепи или отхвърли началото на преговорите за членство с несъседна страна. Според Паси, Исландия трябва да бъде приета в ЕС по една много съществена причина - тя е сред основателките на НАТО. Това е добавена стойност, по думите на Паси и ще провокира членството на Норвегия в ЕС, а защо не после да катализира дебата в Швеция и Финландия за членство в НАТО.

По-нататък в краткия си анализ Соломон Паси пише, че "Евроинтеграцията е един от най-интимните процеси на глобализацията, който предполага добра подготовка или исторически опит в съжителство със съседи. Ние, българите, трябва да бъдем убедени, че този далечен, много изолиран, но много интелигентен народ е готов да припознае саможертвите на солидарността, които евроинтеграцията изисква". Паси напомня и, че принципите на разширение на Балканите в пълна степен трябва да важат и за северните държави. Това би означавало обаче, че на Исландия ще й бъде много трудно да влезе в ЕС, докато не докаже, че няма проблеми с корупцията и организираната престъпност, което надали ще й се наложи предвид това, че Исландия е част от европейското икономическо пространство, познато още като ЕС +.

Паралелът с Балканите не е особено подходящ и по много други причини, сред които още: нерешени конфликти със съседни държави, опасност от етническо напрежение, слабо икономическо и гражданско развитие и още и още. Такива проблеми Исландия няма. Дебатът за членството й обаче дойде на дневен ред през есента, когато в Рейкявик за първи път усетиха реалната възможност страната да фалира заради финансовата криза. И всъщност членството в ЕС е първата фаза преди приемането на единната европейска валута, което на практика би могло да предпази засегната от кризата икономика от реален фалит.